Rondje Maas, Broekhuizen-Lottum-Arcen

De wandelroute Rondje Maas, Broekhuizen-Lottum-Arcen doet wat het belooft! U wandelt een route, bijna volledig langs de Maas. Vertrek vanaf Broekhuizen( strandpaviljoen Hoëg) en wandel langs de uiterwaarden van de Maas. Op sommige stukken is prachtige natuurontwikkeling te zien. In Lottum steekt u het veer over naar Lomm. Vanaf Lomm voert de route verder door Barbara's weert, een natuurgebied, naar het centrum van Arcen. In Arcen loopt u voorbij de Hertog Jan Brouwerij en daar neemt u het veer terug naar Broekhuizen.  Startpunt: strandpaviljoen Hoëg. Lengte: 8 km   

Wandelen door de natuur bij Broekhuizen

Deze wandeling neemt je vanuit Broekhuizen mee door de bossen van de Tienraijse en Swolgenderheide. Ook kom je door natuurgebied het Schuitwater. In Lottum vind je rozen en kasteel Borggraaf.

Tienraijse & Swolgenderheide
De route start in Broekhuizen, een mooi dorpje aan de Maas in Limburg. Je ziet hier een paar prachtige monumentale panden, zoals de Sint-Nicolaaskerk uit 1500. Even verderop kun je een terrasje met koffie en vlaai pakken bij Blue Berrie Hill. In de bossen van de Tienraijse en Swolgenderheide loop je over een licht glooiend pad. Je wandelt tussen geurige naaldbomen en over een heideveld. Het is lekker doorstappen in dit mooie natuurgebied.

Lengte: 13 km

https://www.maps.ie/map-my-route/#.YBKgXQISicU.link 

 

Gierpont Broekhuizen

De gierpont "Broekhuizen" is een autoveer over de Maas die Arcen met Broekhuizen verbindt. Een gierpont maakt gebruik van de kracht van het stromende water. De kabel staat dwars op de vaart van de pont; de kabel loopt dus in de lengte van de rivier. Doordat de pont met een halve boog schuin de rivier over gaat (giert), ontstaat middelpuntvliedende kracht, zoals in een draaimolen. De gierpont is te herkennen aan de dichtgemaakte stalen, zwart met gele ‘vletten’ die de kabel markeren. Die kabel zit vast verankerd, stroomopwaarts van de pont, op het diepste punt van de rivier.